Муру Хорхе

След повече от 20 години обучения при учители от различни медитативни и лечебни традиции, след години обикаляне на места на силата и прилагане на всичко научено в живота си, мисля, че е дошъл моментът да споделя опита и наслаждението си от живота. 

Толкова много подходи има към здравето и щастието, че човек може да се обърка. За да не се объркам и аз, избирам най-любимия ми – забавния. 

Когато погледнем на нещата от тяхната весела и шеговита  страна, решенията идват от само себе си, изненадващо за доста „бастуни” от академичния свят и гуру вселена. А всеки ще признае, че не само в България, но и по света, сме затънали в големи парадокси. Събитията, които се случват на всяко едно ниво от съществуването ни са абсолютен водевил и карикатура. Ако сега не погледнем с хумор и забава на тази масова лудост, която цари навсякъде, просто ще се взривим. 

По всичко си личи, че живеем в най-големия майтап в историята и с просто око се вижда колко е лош сценарият даден на политици, икономисти, социолози, духовни учители и цялото гуру войнство на планетата! Трябва да си пълен кретен, за да не виждаш как се пропуква старата система и какъв безобразен абсурд сътворяват „силните на деня”. 

Тези, дето си мислят че нещо управляват и контролират, са се взели много на сериозно на тази планета и най-дребните неща в ежедневието ни са усрани до брутализъм. Отровена храна, въздух и вода; отровени мисли и чувства; всичко е наопъки и народа е нещастен, болен и се влачи като на заколение! Съвремието ни, дами и господа, е „абсолютен ташак” и изобщо не се притеснявам да използвам такива груби думи, за да го опиша. Точно сега нямаме никаква нужда от поредните розови очила на Ню ейджа, никакви общи молитви и тинтири минтири няма да помогнат. Време е да осъзнаем в какви дълбоки лайна сме затънали и да наричаме нещата с истинските им имена. Дошъл е моментът осъзнато да погледнем в очите нещата такива, каквито са! А те са мега зле! Навсякъде! Във всичко! От начина, по който отглеждаме децата до страха от смъртта при възрастните. Живеем в ерата на най-много дадена информация и на най-големите заблуди. 

Преди година се оплаках на един приятел, че шаманската традиция, която изучавам в Перу не дава духовни имена. Всички около мен тогава се кипреха с духовни наименования – Брахнапутра, Шмирдазунди и така нататък, а пък аз нек’ъв шмохльо Жоро. Никакъв авторитет пред почитателите ми, ‘начи! Майтапихме се  с  добър приятел – Гената как любимите ми старчоци от племето Керо нямат ни гуру, ни муру, даже нито куру, нищо подобно, братче. Викаха ми само на майтап Сребърното момче и много се забавляваха с прошарената ми коса на 40, а аз се дивях на гарваново черната им коса на 80. Тогава Гената в неговия прекрасно шеговит стил вика: „Ама ти си, Муру Хорхе, бе, брат. Посвещавам те в най-яката духовита традиция – животът! Мани ги духовните, ти бъди духовит, това е най-важното. Давам ти право и ти да раздаваш духовити имена. Твоята задача от днес нататък е просто да бъдеш себе си и на другите да помагаш да намерят тези, който са. Живей и бъди себе си,” 

Много се смяхме, но така се роди Муру Хорхе. После разказах на друга приятелка – Нинчето от Варна за Муру Хорхе. И тя много се смя и ми вика, тъкмо ти бях измислила и аз духовито име и ме е изпреварил Гената. Викам й, е ма то нема лошо, някой хора и по две три духовни имена имат, аз както немах и изведнъж две. Нинчето ми беше измислила Свами Герге. 

Шегата на страна! Знам, че всичко, което пиша и предлагам тук работи безотказно и помага не за духовното ти развитие, а в ежедневието, и в специалните по-тежки моменти. Предлагам да не се взимаме много на сериозно, защото щипката смях във всяка една духовна или материална работа е магическата съставка, която гарантира успеха. Ако не ви допада този подход, просто подминете напъните ми и се забавлявайте с това, което ви аресва! Хич не държа да си губите времето и да ме критикувате и обсъждате, използвайте енергията си за нещо по-смислено.

Като седнах и описах колко много неща съм научил, колко много неща мога да правя и си казах, ето, че е дошъл моментът да го предложа официално на всички, които са ме питали, ама как така ти все пътуваш, ама откъде намираш пари за това, ама как така правиш, че все си добре, усмихнат, доволен и щастлив. Не съм винаги така, а и няма как да сме постоянно „на черешата”. Преминах през много неща и просто искам да споделя какво осъзнах, ако послужи на някой супер, ако не „здраве да е”. Много ми е добре тук, където се намирам и смело продължавам напред, защото намерих за себе си посоката и това ме прави все по-здрав и щастлив! Изживях как вътрешните ни потребности са по-важни от мечтите и че е по-добре да оставим живота ни да се разгърне, отколкото да правим постоянно планове и да се ядосваме, че не са се осъществили. Но не го научих от книги, гуру или от семинари, а от самия живот и пътуванията ми в него. 

Така че ти си избери как да си взаимодействаме. Организираме приключения, ритрийти с уникалния метод ИН йога за петте сетива, съчетал цялото знание по пътя ми. Събираме се за йога на смеха, шаманско пътуване, свободни танци и интуитивно пеене. Също така ви предлагам и индивидуални срещи за намиране на най-подходящия начин на живот лично за теб!