Душата ми на пътя

Пътеписи и лирични отклонения

Фондация за културен обмен „АМАРУ“ и Георги Христов представят първия си съвместен проект – книгата „Душата ми на пътя“. 

Авторът Георги Христов  е направил стилово раздвижен сборник от 11 пътеписа за България, записки от други странствания по света например автостоп из Турция, по влаковете на Южна Индия, в пустинята на Литва и сред загадките на непознато северно Перу. Освен това по умел начин е преплел черно бели илюстрации, поезия, есета, разкази, мандали за оцветяване и други изненади за читателите. Една постмодернистична и много близка до съвремието форма , която напълно  отговаря на характера на автора и неговата скиталческа душа.

“От дете пътешествам из Русия, България и по света. Бил съм в над 50 страни на 4 континента. Изучавал съм културата и духовните традиции на различни народи, с които ме срещна Пътят.  През цялото  време пътешествах и през различни професии – от чистач до танцьор в нощен клуб, от книговезец до журналист, от водач на туристически групи до йога инструктор. Интересът ми към невидимото се пробуди  след  необяснимо телепатично преживяване, свързано със смъртта на майка ми, когато бях на 15 години. Източната философия и шаманизма започнах да изучавам задълбочено на 19 години в Центъра за източни езици и култури на Софийски университет. А с тази книга тръгвам да разказвам за видяното и осъзнатото от кръстосването по Земята на надлъж и на шир. Някъде там в приключенията си срещнах и моя най–велик духовен учител – самият живот.”

www.facebook.com/DushataMiNaPatya

Книгата е първата дарителска кампания на фондация “Амару” и книгата няма да се появи в книжарниците. Даренията от книгата ще бъдат насочени към реализиране на проектите на фондацията: Работилница за потомствена мъдрост, съвместно с Читалище “Канатица”,  Три по Три, Осъзнато пътуване, организиране на изложба на Мартин Грей, фотограф на Маста на силата на National Geographic и други.

www.facebook.com/amarubg


Георги Христов

(Муру Хорхе)

„Пътешественик с характер, който гледа с душата си и търси неутъпкани пътеки. Водач, който може да покаже красотата на реалността, в която често се чувстваме объркани.”

Мария Мира Христова, радио „Христо Ботев“.

„… човекът, който говори с шамани и превежда езика на водопадите.”

Мариана Старкова, „Пловдивски културен институт.”

На 12 години имах щастието да попадна на една от първите йога ваканции в България на Седемте рилски езера, където се докоснах до практическата мъдрост на Индия. Там се запознах и с учението на Петър Дънов, чиято философия и практика изследвам и до днес. 

На 15 години имах разтърсваща среща със смъртта на майка ми и това задълбочи интереса ми към фината природа на нещата. На 19 години в Софийски университет следвах Тюркология и избрах йога като спорт. Там в Центъра за източни езици и култури започна задълбоченото ми запознанство с практическата страна от философията и духовността на Майка Индия и Изтока. Посещавах лекции по Тибетски будизъм, Сибирски шаманизъм, Литература на Далечния Изток и много други.

През последните 20 години практикувах техники за развитие на ума, тялото и душата от различни традиции по света. В Индия – страната на детските ми мечти. Оттогава съм посетил невероятни места като Хампи, Махабалипурам и Рамешварам, бил съм в най-известните ашрами на Южна Индия и видях, че най-важното знание е това, което извира от личния ни опит в живота.

Иначе сертифициран лидер съм в Йога на смеха, Свободно танцуване, Интуитивно пеене, Абханга самомасаж – тайната на Аюрведа, разработвам системата Мандала арт за просветление след служене в Байлакупе тибетски манастир, получил съм 3 пъти благословия ДАРШАН от невероятната Шри Мата Амританандамаи Деви – АММА и от Сатя Сай Баба.

Изключително силно ми е повлияла и медитативната техника – Випасана. Това е дарът на Буда за всички нас, чрез който да постигнем истинско щастие, истинска хармония, истинско спокойствие и освобождение от страданието. 

Благодарение на опита на моите учители Алексей Скворцов, създал здравен кабинет “Дар”, който съществува вече 25 години, Олег Черне, Шибу Куриакосе – Аюрведа мастер от Керала, Индия, както и на почти двадесетгодишния ми опит по пътя към здравето и самоусъвършенстването, съм изпитал много практически приложения на древната мъдрост. През 2014 г. преминах обучение за ИН йога инструктор и открих своя стил в огромното поле на тази практика. През 2017 г. благодарение на звукотеапевта Евелина Тенева навлязох в света на вибрациите и звуците и ги включвам в йога практиката си за по-дълбоко въздействие и ефект от асаните. С времето включихме всички сетива и се появи ИН йога на петте сетива.

Един от създателите на къща за осъзнат отдих „Тринити“ в гр. Априлци. Организатор на фестивал за документални филми и човешко развитие „Един нов свят“, на осъзнати пътувания в Индия, Перу, Мароко, България, остров Самотраки, Филипини, Аржентина и Чили, Япония и др. От 2001 г. пиша текстове за различни печатни издания в България. 


За да поръчате книгата, моля свържете се с нас

https://www.facebook.com/amarubg