Караджов камък – портал към небето

Погледната от космоса планетата Земя е прекрасна сфера, сияеща в синьо и сребърно във виолетовия океан на Вселената. За разлика от нас съвременните хора, древните народи са я приемали като живо същество. Дори са я обожавали като богиня и майка на всичко живо. Както човек има в системата си витални точки – чакри, така и по земната повърхност съществуват завихряния, в които е съсредоточена енергия на много високо ниво и тези „места на силата“ ни свързват с галактическите и вселенски потоци чиста прана. 

Отделните духовни общности създават собствена мистична топография, откриват мрежи от енергийни извори, чрез които се лекуват от влиянието на стреса и отварят сетивата си за божественото. Пирамидата в Гиза, Мачу Пикчу, Тибет, полуострова на маите Юкатан, Стоунхендж са световноизвестни енергийни точки. Почти всички, посветили живота си на духовното развитие, мечтаят да ги посетят.

Повечето от тези места се намират на голямо разстояние от България и не всеки има възможност да ги посети. Добрата новина е, че нашата страна е скрила в пазвите си изключително силни свещени места, до които всеки би могъл да се докосне и да се потопи в уникалната им енергия, да се зареди и вдъхнови. Христо Маджаров пише за България: „Не познавам друга страна с толкова изправен и силен гръбнак – Балкана, с такава красива глава – магнетичната Рила. Няма друга земя, чиито нозе да мие Черно море, а в пазвите й планините, реките и езерата да съхраняват вселенски тайни. България като нестинарка в екстаз е разперила ръце над плодородните равнини – Добруджа и Тракия и увлича в танц всеки, който се е докоснал до нейната надарена от Бога земя.“

Един от най-силните енергийни портали в страната ни е мистичният триъгълник Белинташ – Караджов камък – Кръстова гора в Централната част на Родопите. Много се изписа и изговори за Белинташ и Кръстова гора, но Караджов камък остава в сянка като една добре пазена тайна. През лятото на 2012 имах възможност няколко пъти да го посетя и тайните му се разкриха пред вътрешния ми поглед.

Най-лесно до магичния камък се стига от Кръстова гора. Тръгва се по пътеката към очното аязмо и когато се стигне до разклонението за извора, се продължава по черния път по билото на планината. След половин час вървене попадаш във вълшебна букова гора, която води към подстъпите на светилището. Когато човек застане пред Караджов камък, няма начин да не възкликне, без дори да има екстрасензорни усещания. Първото въздействие е от гледката на причудлив камък, който сякаш  извънземни великани са поставили между две огромни скали, които приличат на вкаменени пазители от друг свят, за да вдъхват респект на всеки посетител. Тази, сякаш паднала от космоса канара, образува истински Портал към небето, през който минава всеки дръзнал да се изкатери към него.

Това е и първото предизвикателство пред търсещия дух. Изкачването става благодарение на монтирани паянтови дървени стълби и метален парапет, като последните метри се изминават по изсечени от древността  каменни стъпки, силно ерозирали от течащата по улея дъждовна вода. Качването предлага страхотно екстремно изживяване и ИЗИСКВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВНИМАНИЕ, когато стигне човек до половината е страхотно да вдигне поглед нагоре и ще види наистина Порталът към небесата, оформен от падналата канара и стените на двете огромни скали. Последната част не е обезопасена и точно оттам започва магията на мястото.

Когато преминеш портала и се потапяш в друго пространство, особено, ако имаш късмет да попаднеш там сам или с група осъзнати приятели. Енергията вибрира във всеки сантиметър на скалното плато , на което се излиза след леко изкачване. Наситената високочестотна прана няма цвят, форма и мирис. Не можем да я докоснем, но можем да я усетим. Не издава звук, но определено можем да я чуем. А като отделим време да се заслушаме, времето наистина спира, съзнанието се успокоява и сърцето започва да бие в синхрон с галактическата хармония. Необходимо е само да си намерим място и да седнем за кратка медитация със затворени очи. Няма нужда да се прави нищо, енергетиката на мястото ще направи всичко необходимо за вас. Отпуснете се и се свържете с Висшия си Аз.

Най-силните енергийни места са тези в природата като Караджов камък – недокоснати кътчета, където въздухът е толкова чист и наситен, че чак можеш да видиш енергията да пулсира в него. Това са естествени лечебници, където се чувстваме част от цялото и се връща блясъка в очите ни, усмивката на лицата ни, оздравяваме и се подмладяваме неусетно. На такова място човек става мост между световете – космически и планетарни. Престоя на такова място може физически да се почувства – повишава се или се понижава телесната температура, възможни са аритмия, промяна на пулса, рязко усещане за студ или горещина, треска. При някои хора се появява необяснимо чувство за тревога, страх, паника. Най-често настроението се променя в положителна посока, изпълваме се с успокоение или въодушевление.

След посещение на Караджов камък може да откриете нови или скрити таланти, пророчески или лечебни способности. Всичко зависи от физическата и морална ви чистота, но никой не остава непроменен след пребиваване на това място, където се пресичат „линиите на Дракона“, както ги нарича Адриана Вотей – астролог и изследовател на местата на силата. „Когато сте на такова място, е важно с каква нагласа го посещавате, с какво настроение. Изпълнявайте две неписани правила – открийте сърцето, душата си и се изпълнете с благи мисли.“

Караджов камък е място, където тъканта на измеренията изтънява и има осезаем допир с други светове. Там символично се отварят врати към Бога и поддържането на чистотата на такива места и отпушването им от натрупан негативизъм е била задача на жреци и свещенослужители в миналото. Не случайно тук се появяват едни от най-важните ръкотворни светилища на траките. Те съществуват, за да се поддържа жива връзката между по-висшите духовни йерархии със земните.

Старите чародеи са разбрали, че Земята е жива и че това място може да влияе на хората. Известно е, че районът около Караджов камък е бил обитаван от жреческия род Беси от тракийското племе сатри, които са пазители на прочутото светилище на Дионис. Направените през 2004 година археологически проучвания от Националния исторически музей фиксират два периода на съществуване на светилище на Караджов камък. Първият обхваща периода на ранно желязната епоха (VІІ-VІ в. пр.н.е.). Между скалите са издълбани скални ями и улей и в тях ритуално са били полагани части от предварително разтрошени чаши, паници, гърнета и други съдове, изгарял се е дървен материал и други органични материали и накрая жреческият ритуал е завършвал със затрупване с камъни. Вторият период е ІІІ-ІV в. сл.н.е. и от него е намерена керамика, работена на грънчарско колело, и няколко монети от времето на император Юстиниан Първи.

От Караджов камък се открива страхотна гледка към Кръстова гора, Белинташ, Сини връх, Хайдушки камък. Като платото е само началото на приключението ви около камъка. Когато се наситите на енергията и преживяването си на платото, слезте и продължете по пътеката надолу за Белинташ и след 300 м. ще ахнете от гледката на уникалните скални форми на светилището. От южната и западната страна в подножието на скалата се намират три пещери, в които според преданието се е крил закрилникът на местното население Караджа войвода, откъдето идва и името на местността. Тук имате възможността да наблюдавате редки видове животни  като черен щъркел, скален орел, сокол скитник, а голяма е вероятността за среща със сърни, елени, диви кози и дори дива котка. Районът на Караджов камък е защитена територия.

Това вълшебно място, което трябва да се види и усети, защото е много трудно да се пише за него, разказва легенди за несметни съкровища от тракийско и хайдушко време. Караджов камък въздейства на всеки един човек, дори и не изкушен от общуване с Божествената енергия. Разходката до там е едно наистина страхотно изживяване и приключение, което се помни дълго и кара всеки да иска да се завърне отново при извора на чистата прана.