Muru Jorge

Муру Хорхе

„Пътешественик с характер, който гледа с душата си и търси неутъпкани пътеки. Водач, който може да покаже красотата на реалността, в която често се чувстваме объркани.”

Мария Мира Христова, радио „Христо Ботев“.

„… човекът, който говори с шамани и превежда езика на водопадите.”

Мариана Старкова, „Пловдивски културен институт.”

Муру Хорхе (Георги Христов) с 30-годишен опит в сферата на развитие на човека. Един от основателите на първият ритрийт център в България през 2012 г., създател на авторски практики като ИН-йога за петте сетива, Автентично движение и др. 15 години водач в клуб “RОXOLAN” с лично създадени от него програми за пътувания по места на силата в България и по света, автор на книгата “Душата ми на пътя”, https://roxolan.org/produkt/душата-ми-на-пътя/ , създател на тримесечната когнитивно-поведенческа игра “Ела при себе си”. 

През последните две години Муру Хорхе премина необикновено обучение в “Екстернат за спътници” чрез центъра за “Духовна интеграционика” на Катерина Санторина, който съчетава класическа психология, метафизика, депривация на съня, когнитивно-поведенческа терапия, телесно ориентирана терапия, методът “Преобразование на рода” и новаторски техники непознати на широката публика за “ПИРАТСТВО на мозъка” и трансформиране на ФАБРИЧНИТЕ НАСТРОЙКИ – ВРОДЕНИТЕ И ПРИДОБИТИ програми и навици. 

Увереност да ви поведе в това приключение му дават невероятните трансформации, които преживява през последните две години, несравними с нищо от досегашната му опитност. В момента Муру Хорхе се обучава за психолог-консултант към Московския институт „Smart“, лицензиран от департамента на образованието на Руската федерация с водещи специалисти в психологическите науки.на Руската федерация. Повече подробности във Facebook

На 12 години имах щастието да попадна на една от първите йога ваканции в България на Седемте рилски езера, където се докоснах до практическата мъдрост на Индия. Там се запознах и с учението на Петър Дънов, чиято философия и практика изследвам и до днес.

На 15 години имах разтърсваща среща със смъртта на майка ми и това задълбочи интереса ми към фината природа на нещата. На 19 години в Софийски университет следвах Тюркология и избрах йога като спорт. Там в Центъра за източни езици и култури започна задълбоченото ми запознанство с практическата страна от философията и духовността на Майка Индия и Изтока. Посещавах лекции по Тибетски будизъм, Сибирски шаманизъм, Литература на Далечния Изток и много други.

През последните 20 години практикувах техники за развитие на ума, тялото и душата от различни традиции по света. В Индия – страната на детските ми мечти. Оттогава съм посетил невероятни места като Хампи, Махабалипурам и Рамешварам, бил съм в най-известните ашрами на Южна Индия и видях, че най-важното знание е това, което извира от личния ни опит в живота.

Иначе сертифициран лидер съм в Йога на смеха, Свободно танцуване, Интуитивно пеене, Абханга самомасаж – тайната на Аюрведа, разработвам системата Мандала арт за просветление след служене в Байлакупе тибетски манастир, получил съм 3 пъти благословия ДАРШАН от невероятната Шри Мата Амританандамаи Деви – АММА и от Сатя Сай Баба.

Изключително силно ми е повлияла и медитативната техника – Випасана. Това е дарът на Буда за всички нас, чрез който да постигнем истинско щастие, истинска хармония, истинско спокойствие и освобождение от страданието. 

Благодарение на опита на моите учители Алексей Скворцов, създал здравен кабинет “Дар”, който съществува вече 25 години, Олег Черне, Шибу Куриакосе – Аюрведа мастер от Керала, Индия, както и на почти двадесетгодишния ми опит по пътя към здравето и самоусъвършенстването, съм изпитал много практически приложения на древната мъдрост. През 2014 г. преминах обучение за ИН йога инструктор и открих своя стил в огромното поле на тази практика. През 2017 г. благодарение на звукотеапевта Евелина Тенева навлязох в света на вибрациите и звуците и ги включвам в йога практиката си за по-дълбоко въздействие и ефект от асаните. С времето включихме всички сетива и се появи ИН йога на петте сетива.

 


Един от създателите на къща за осъзнат отдих „Тринити“ в гр. Априлци. Организатор на фестивал за документални филми и човешко развитие „Един нов свят“, на осъзнати пътувания в Индия, Перу, Мароко, България, остров Самотраки, Филипини, Аржентина и Чили, Япония и др. От 2001 г. пиша текстове за различни печатни издания в България. 

След повече от 20 години обучения при учители от различни медитативни и лечебни традиции, след години обикаляне на места на силата и прилагане на всичко научено в живота си, мисля, че е дошъл моментът да споделя опита си.

Толкова много подходи има към здравето и щастието, че човек може да се обърка. За да не се объркам и аз, избирам най-любимия ми – забавния. 

Когато погледнем на нещата от тяхната весела и шеговита  страна, решенията идват от само себе си, изненадващо за доста „бастуни” от академичния свят и надути пуяци, която и щеш гуру вселена. Всеки нормален човек ще признае, че не само в България, но и по света, сме затънали в големи парадокси. 

По всичко си личи, че живеем в най-големия майтап в историята и с просто око се вижда колко е лош сценарият, даден на политици, икономисти, социолози, духовни учители и цялото гуру войнство на планетата! Трябва да си напълно лоботомиран, за да не виждаш как се пропуква старата система и какъв безобразен абсурд сътворяват „силните на деня”. Всичко ми се струва абсолютен водевил и карикатура. Ако сега не погледнем с хумор и забава на тази масова лудост, която цари навсякъде, просто ще се взривим. 

Тези, дето си мислят че нещо управляват и контролират, са се взели много на сериозно и най-дребните неща в ежедневието ни са осрани до безобразие. Отровена храна, въздух и вода; отровени мисли и чувства; всичко е наопаки и народа е нещастен, болен и се влачи като на заколение! Съвремието ни, дами и господа, е „абсолютен ташак” и изобщо не се притеснявам да използвам такива груби думи, за да го опиша. 


Обаче точно сега нямаме никаква нужда от поредните розови очила на Ню ейджа, никакви общи молитви и тинтири минтири няма да помогнат. Време е да осъзнаем в какви дълбоки лайна сме затънали и да наричаме нещата с истинските им имена. Дошъл е моментът осъзнато да погледнем в очите нещата такива, каквито са! А те са откровено зле! Навсякъде! Във всичко! От начина, по който отглеждаме децата до страха от смъртта при възрастните. Живеем в ерата на най-много дадена информация и на най-големите заблуди. 

Преди година се оплаках на един приятел, че шаманската традиция, която изучавам в Перу не дава духовни имена. Всички около мен тогава се кипреха с духовни наименования – Брахнапутра, Шмирдазунди и така нататък, а пък аз некъв шмохльо Жоро.  Никакъв авторитет пред хората, начи! Майтапихме се  с добър приятел – Гената как любимите ми старчоци от племето Керо в Перу нямат ни гуру, ни муру, даже нито куру, нищо подобно, братче. Викаха ми само на майтап Сребърното момче и много се забавляваха с прошарената ми коса на 40, а аз се дивях на гарваново черната им коса на 80. 

Тогава Гената в неговия шеговит стил вика: „Ама ти си, Муру Хорхе, брат. Посвещавам те в най-яката духовита традиция – живота! Ти бъди духовит, това е най-естественото. Давам ти право и ти да раздаваш духовити имена. Живей и бъди себе си.” Много се смяхме, но така се роди Муру Хорхе. 

Знам, че всичко, което пиша и предлагам тук работи безотказно. То не помага за духовното ти развитие, а вай-вече те подкрепя в ежедневието, и в специалните по-тежки моменти. Щипката смях във всяка една духовна или материална работа е магическата съставка, която гарантира успеха. 

Ако не ти допада този подход, просто подмини напъните ми и се забавлявай с това, което ти харесва! Хич не държа да си губиш времето и да ме критикуваш и обсъждаш, ако не ти допада разбиранията ми. Използвай енергията си за нещо по-смислено.