Надарена земя

Не познавам друга страна с толкова изправен и силен гръбнак – Балкана, с такава красива глава – магнетичната Рила. Няма друга земя, чиито нозе да мие Черно море, а в пазвите й планините, реките и езерата да съхраняват вселенски тайни. България като нестинарка в екстаз е разперила ръце над плодородните равнини – Добруджа и Тракия и увлича в танц всеки, който се е докоснал до нейната надарена от Бога земя.

Заради щедрата природа и благоприятния климат днешните български земи са били предпочитано място за обитаване през всички етапи от развитието на човешката цивилизация. Първите следи от живот тук са от преди стотици хиляди години. България пази в недрата си свидетелства за ритуалните на първобитните хора, за вярванията на траките, за цивилизацията на римляните, за боговете на българите и на славяните, за величието и падението на Първото и Второто българско царство. Следи от драматичното си пребиваване са оставили хуни, готи, авари, маджари, печенеги, татари, турци…

Още в епохата на неолита (V хил. пр. Хр.) районът на Югоизточна Европа достига изключително ниво в културното развитие на човечеството. По археологическите находки се предполага, че тук е можело да се развие една от най-великите цивилизации на древността, но неизяснени досега причини слагат край на нейния разцвет.

Въпреки това в България е открито най-старото обработвано злато в света –съкровището от Варненския некропол, датиращо от 5000 г. пр. Хр., в пещера “Магурата” са открити рисунки на първобитните хора от праисторическата епоха, които не се срещат никъде в цяла Югоизточна Европа, долмените в Странджа и Сакар планина са най-древните запазени паметници на тракийската култура, наред със свещения град Перперикон. Храмовият комплекс в край село Старосел, удивителните находки в Долината на тракийските царе, култовият център при Долнослав са малка част от културното наследство завещано ни от траките – племена, чиито произход е все още загадка за историците. Най-смелите хипотези твърдят, че те са част от оцелялото население на изчезналата Атлантида и на този техен корен се дължи високо развитата им култура. Колкото и да е малка територията на България, Великият Творец сякаш от цялата Земя е избрал тук да сложи своя подпис. Както казват мъдрите стари хора, тук Бог се е навел и целунал Земята. При замервания от спътници в орбита на планетата това малко кътче от Балканския полуостров се оказва едно от най-горещите места като физическа температура от цялата земна повърхност. Малко са страните в Европа, които могат да се конкурират с България по изобилие и многообразие на минералните води. Георграфското положение на страната създава отлични условия и неповторими или рядко срещащи се природни съчетания за комплексно въздействие върху човешкия организъм.

С този потенциал България може да се превърне в една от най-търсените дестинации за хора, търсещи здраве и възстановяване на силите след преумора или стрес. На това място като печат на авторските права за творението са събрани забележителни произведения на стихиите и скалната твърд на майката Земя от различните континенти. Само за един ден можеш да обиколиш удивително многообразие от културни и природни чудеса, като нито за миг да не забравиш, че се намираш в България. Всички страни имат уникални забележителности, но тук всичко е на една ръка разстояние, докато другаде се налага да пътуваш дълго и уморително, за да посетиш всичко.

В границите на страната ни Творецът е изваял Белоградчишките скали, които са мини Гранд Каньон, Седемте Рилски езера, които приличат на местност в Тибет, крепостта на Баба Вида пък те отвежда към Централна Европа, каналите между островите на Дунава по нищо не отстъпват на джунглите на Амазонка, из сребърните пясъци край Синеморец попадаш в тропиците, около езерото Сребърна си в Африка, на Крушунския водопад се усеща духа на Игуасу в Бразилия и т.н. и т.п.

С уникалното си разнообразие и удивителна красота българската природа е истински феномен, какъвто рядко се среща по света. На малко места по света само за един ден е възможно да се посетят културни паметници от всички по-важни епохи в развитието на европейската цивилизация. Ако се стартира от град Маджарово в Източните Родопи, първо се отбиваме до единствения известен засега в България кромлех при село Долни Главанак. Той представлява 12 побити в земята пирамидални блока, високи 2-3 метра, наредени в елипса. Вероятно това е култов център на открито, подобен на известния Стоунхендж във Великобритания. След това попадаме на най-древният паметник, оставен от траките – Перперикон, продължаваме към най-старата джамия в град Хасково от 1395 г.; текето-мавзолей на Осман Баба в с. Текето от 15 в; Белинташ – светилище, посветено на бог Сабазий, обитавано от тракийското племе беси; Асеновата крепост от времето на Второто българско царство с църква, запазила стенописи от 14 в; Бачковският манастир строен през 17 в; Античният театър, римският стадион и мозайките от богаташки къщи от 1 в. след Христа, старият град от Възрожденската епоха и новият град, строен през първата половина на 20 век в Пловдив и всичко това за един ден.

Независимо от моментите, когато се чувствам като Алиса в Огледалния свят и ме обзема желание да си заровя главата в пясъка от пречките и трудностите по пътя ми в България, нямам по-любимо изживяване от това да отида в село Ковачевица, например. Зная, че само да прекрача прага й и портите на времето ще се захлопнат зад мен. Всички грижи и неприятности ще останат някъде там долу и ще ми се прииска да запея родопска песен и да се затичам бос до забрава по поляните около това магическо място. Ще се заредя с положителна енергия, ще се вдъхновя и ще се върна чисто нов в цивилизацията, за да продължа работата си усмихнат и успокоен, че има все още такива диви и запазени места, където нивото на енергията е на съзидаващо ниво и винаги мога да се скрия там и да се завърна към себе си.

Не случайно със земята българска е свързана появата на едни от най-интересните и важни езотерични учения на европейската цивилизация. Да започнем с първите българи, които, за разлика от множеството други политеистични племена от древността, са тачили единобожието в лицето на великия Бог на небето Тангра. Те са донесли уникалния си календар в Европа и са живеели в преносими къщи с овални форми – юртите, които са примитивни космически обсерватории. Българите внимателно се вглеждали в пътя на звездите и очаквали вдъхновение от горните светове, пазейки спомена за небесната династия, от която водят началото си.

Митичният Хермес Трисмегист, основател на Западната окултна традиция, е завещал уникалното си учение на жителите на Балканите. Следващият учител, живял по българските земи е легендарният Орфей. Той е създател на изключителната по значението си езотерична школа, чиито искри запалили огъня на древногръцката антична култура и духовност. Орфей е завещал невероятните си музикални прозрения, достигнали до нас вплетени в ритмите на българския фолклор, полетял в космоса, омагьосал не един чужденец и покорил световните класации в песни на Питър Гейбриъл и Кейт Буш.

След покръстването на българите от княз Борис І забележително е делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

През Средновековието в България се появява уникално учение Богомилството, донесло първите светли идеи за свободата на човешкия дух и демократичните принципи на Божествения свят в мракобесните столетия на догми и невежество. Въпреки, че е унищожено от църквата, то е потънало в дълбините на европейското колективно подсъзнание, пренесено в сърцето на стария континент от катари и албигойци. След векове е вдъхновило Ян Хус и Лутер, които са в основата на Реформацията на църквата.

Последното проявление на духовната българска верига е появата на Учителя Беинса Дуно в тялото на землянин с името Петър Дънов. През 1898 г. изнася във Варна беседата си “Призвание към народа ми”. За пръв път пред обществеността, вече осмислил мисията си, той се представя като световен Учител, призван да предаде на хората в България и на цялото човечество новото учение, което да подготви преминаването на човешките същества към висшето съзнание на следващото стъпало от еволюцията. Той създава основата на земното Бяло братство в България. Изгражда ашрама “Изгрева” в София, помагал е със съвети както на цар Борис ІІІ така и на обикновените българи.

Могат да се изпишат хиляди страници за значението на делото на Учителя Беинса Дуно, но истински може да се изпита смисъла му по време на свещения танц Паневритмия, който се играе във всички по големи градове на страната от 22 март до 22 септември. Най-силно е изживяването на големите празници на Бялото братство в края на август на Седемте Рилски Езера.

Една моя позната грузинка, която живее в Гърция, обожава да си почива във Велинград – един от балнеологичните центрове в Родопа планина. Тя ми разказва, че когато изкара 10 дни в България и се върне в къщи е най-добрият човек на планетата. Не се кара с никого, погажда се с децата си, не вдига скандали на съпруга си, не обръща внимание на дребните проблеми. Минават няколко месеца обаче и тя отново е изнервена, пак от мухата прави слон, не е доволна от живота си и децата все по-често й казват: “Мамо, защо не ходиш по-често в България. Тази страна ти се отразява толкова добре, ставаш толкова мила и приятна.”

Опитайте и вие да усетите магнетичната сила на тази земя, да се заредите с положителна енергия и дори и да не вярвате в тези неща се оставете на приключението да откриете едно скрито съкровище и да станете част от светлите лъчи на мъдрост, истина и любов, които започват от тук и в близко бъдеще се надявам да обхванат и целия свят.