Прегърни света

Шри Мата Амританандамайи Деви – Амма „Прегръщащата светица“ е една от най-известните жени гуру в Индия. Макар и да говори само родния си език малаялам тя вече е известна по целия свят с прегръдката, която дарява на всеки, пожелал да се срещне с нея. Броят на последователите на Амританандамай дотолкова е нараснал, че в Индия и по света те са разпръснати в 20 ашрама; в Европа съществуват т.нар.Домове или Центрове на Амрита. И едните, и другите се прекланят пред „чудесата“ и „божествените знамения“, с които е изпълнен жизненият път на тяхната гуру, и вярват, че още през младежките си години тя е изпадала в екстатични състояния чрез пеене и танци, получавала е видения и се е съединявала с Кришна. И не само това.

Последователите изтъкват още и факта, че Амма е успяла чрез отдалечаване от света, пълно въздържание от храна и сън плюс медитация да осъществи така желаното сливане с Всемирната Божествена Майка. Днес, в резултат на това събитие, тя носи тази енергия, а последователите и семейството й твърдят, че предава дара на изживяното(даршан), като прегръща всяка търсеща душа, дошла да я посети.

31 декември 2010 г. 23.50 ч. Индийският щат Керала. Брегът на Индийския океан. Амритапури – ашрамът на Шри Мата Амританандамаи Деви – Амма.
Огромната зала, пълна с поне хиляда последователи на индийската светица, е затаила дъх и слуша посланието на тази велика жена за идващата година. Тя говори за това как сме се изгубили в желанията си за власт и пари, как сме се отклонили от божествения път на реализацията, как сме затънали в религиозни и етнически конфликти, а истината е много проста и е на една ръка разстояние. Тя се крие в осъзнаването на божествения ни произход и изпълването на съществуването ни със състрадание и безусловна любов. Това прави живота пълен с радост и хармония. Няколко минути преди полунощ Амма призовава всички присъстващи да се съсредоточим и да изпратим лъч енергия, който да обхване цялата Земя и да събуди човечеството от неговия самоунищожителен сън.
В този момент усетих как концентрацията на присъстващите стана физически осезаема. Въпреки че в залата имаше хиляди души, всички утихнаха в свещено мълчание и медитативно вътрешно спокойствие, всеки по свой начин изпращаше светла енергия до своите роднини, близки, приятели и врагове, до всички живи същества на планетата с надежда за съзнателно развитие, с послание за мир и разбирателство.
В минутата, когато 2011 г. настъпи, на плажа до ашрама подпийналите индуси започнаха да крещят „Happy New Year“, последвани от нечленоразделни крясъци и после за няколко минути неистови вопли раздираха въздуха, в тотален разрез с блаженото спокойствие на медитиращите в залата. Разбира се, разгърмяха се пиратки и фойерверки и изведнъж ни в клин ни в ръкав купонджиите пуснаха до дупка безумен диско ремикс на добре познатата песен на Таркан „Шакадъм, Шакадъм“. Въпреки бруталните викове, пукотевицата и абсурдните трели на турския чалгар, никой в залата не помръдна, а все така концентрирано заедно с всички останали пращаше своята светла енергия по света.
В този момент очите ми се напълниха със сълзи от радост и се усмихнах широко. Помислих си, че чудото е възможно, че има души, които могат да помогнат на този страдащ свят да се освободи от болката и мъките! Този контраст на тишината и състраданието в сърцата на молещите се и врявата на пияните на плажа много добре илюстрира двата противоположни начина на живот в съвременния ни свят. И щом хиляди хора, вдъхновени от силата на индийката Амма, могат да слеят сърцата си в едно на фона на безумството на пияндетата на плажа, значи „има шанс за мира“.
След няколко минути Амма взе микрофона и благодари на всички, които се включиха в това уникално преживяване и след това покани присъстващите за прегръдка. Това беше най-невероятната Нова година, която съм имал в живота си и тогава се изпълних с надежда и увереност, че колкото и да будят противоречиви реакции гурута като Амма трябва да продължават своята дейност и работа и вече съм сигурен, че благодарение на тези святи хора, каквото и да се говори за тях, какъвто и бизнес да представляват ашрамите, гуру бизнесът би могъл да помогне да се пробудим и от цялото си сърце и душа благодарих на Амма и отидох да я прегърна и аз.

 

Даршан от Амма

Почти без изключение духовните водачи на Индия учат последователите си да реализират божественото у себе си. Те смятат, че сме заменили Бог в нас със стремеж към външни неща като кариера, банкови сметки, къщи, коли или секс, например. Време е да осъзнаем, че желанията са ненаситни. Нещо от тях винаги остава неудовлетворено и това ни държи нещастни. Само като преодолеем непрестанните желания, дребнавостта, завистта, страха, чувството за вина и срама и се отворим за безграничните ни възможности като човешки същества, можем да се издигнем на ново ниво на съществуване.
Що се отнася до учението на Амма, то е основано главно на философията на Адвайта Веданта(чист монизъм) и на практиката на Бхакти Йога (т.е. на духовно послушание, поклонение, отдаване на едно божество). Гуруто препоръчва на своите последователи да следват пътя на себеотдаването и състраданието, благодарение на който човек би достигнал до най-дълбоките истини. Само като осъзнаеш кой си ти, каква е мисията ти на тази Земя, ти можеш да изживееш достойно дните си във физическия свят. Чрез постигане на себереализация първо на чисто социално и икономическо ниво, след това на дълбоко духовно ниво, човек достига пълнотата на съществуването – искреното щастие, радост и хармония.
Това, което отличава Шри Амританандамаи Деви (Амма) от останалите гуру е, фактът, че тя се среща с всеки по отделно в реално физическо докосване – прегръдка. Амма е изключително силен източник на състрадание и духовност. В нея живее Божествената Любов. Историята й е свещена, колкото и приказката за Буда. След прегръдка с нея – даршан, много хора изживяват моменти на божествена благодат, други се лекуват и подмладява, трети се освобождават от лоша карма, четвърти осъзнават предназначението си в живота.
Амма е постигнала просветлнето съзнание, което на санскрит се нарича Самадхи още в детството си и оттогава се отдава в служба на човечеството. Сега с тази сила прегръща хората и света, и е опора на страдащите. Когато не живее в ашрама Амритапури в щата Керала Южна Индия, тя пътува из цяла Индия и по света, за да носи посланието за духовен живот и да служи на доброто.
Според нея единственият изход към спасение в този разкъсван от болка и страдание свят, е да постигнем вътрешен мир, всеки по отделно и тогава ще настъпи мир и в света. Ще заживеем в ЕДИН СВЯТ, където всички конфликти са разрешени, а думите доброта, мъдрост, любов, истина, правда и добродетел не се приемат за сектантски залитания, а са основни принципи на живота.

 

Душевен мир

Ашрамът на Амма е удивително място, в което се спазват всички условия за светъл и смислен живот. Освен молитви, мантруване, медитация, съзерцание, йога, пеене на свещени песни (баджани) и доброволен труд тук има магазин за екологично чисти продукти, в който научих за невероятни технологии, с които може да се промени изцяло домакинството и да го направи напълно безвредно за планетата ни. В „зеленото магазинче“ се продава от пудра за миене на чинии, направена от пепел, карамфил, канела и сапунени ядки до житни поници, стрити на прах, които съдържат 23 от най-необходимите аминокисилини за човека и 90% хлорофил, който изгражда клетките. И това е само една много малка част от предлаганите продукти и екологично чисти технологии.
Ашрамът на Ама е едно от малкото места в Индия, в които се рециклира боклука. Като участваш един път в тази операция, част от доброволния труд – сева, осъзнаваш какво причиняваме на Земята, като изхвърляме безразборно боклука си. От този момент нататък, дори и да не получиш просветление, започваш да си организираш разделно събиране на боклука. Екип на фондацията на Амма развива уникална хуманитарна дейност и помага не само на индусите, а праща помощи и на пострадалите в Япония и на гладуващите в Африка.
Амма е изпълнена със състрадание към всяка душа на планетата. Тя казва за себе си: „Аз съм Бог, но и вие сте Бог, но все още не сте го разбрали. Аз ви водя по този път на себереализацията. Отпуснете се в него и спрете да се тревожите, да се обвинявате, вие сте прекрасни деца на Божествената майка и има кой да се погрижи за вас. Живейте просто и работете за вътрешния си мир и отворете сърцето си като небето. Повярвайте във вътрешната си сила и това ще ви направи свободни.“

За Амма могат да се напишат книги, толкова всеобхватна е и духовната и практическата й дейност и за заинтригуваните повече подробности ще намерите на www.amritapuri.org и www.amma.org. Гледайте и прекрасния филм на режисьора Ян Конен „Даршан“ – знаете къде да го намерите, няма защо да ви учим и ще се потопите в света на един свят жител на планетата ни.