Сесия ИН йога на 5-те сетива

След повече от 20 години занимания с йога, шаманизъм, личностно развитие, Аюрведа, Випасана и др., както и от личен опит при взаимодействието с различни хора, осъзнах, че съвременният ни живот изисква нещо повече от механично повтаряне на познати методи от древността. В едно разтапящо тялото и душата изживяване в сауна с аромата на розмарин ме осени идеята, че напълно пренебрегваме нашите сетива, а те могат да бъдат много полезни за пълноценен и осъзнат живот тук и сега. 

Класическите текстове в йога призовават за ограничаването на сетивата, но ние не практикуваме в пещери и изолирани места, както са го правили преди. Сетивата са инструменти в това тяло, в този забързан и истеричен градски живот. Те могат да бъдат използвани в месомелачката на съвремието ни. Колкото повече практическа насоченост търсех в древните практики, толкова повече проумявах, че пречистването на сетивата носи много по-трайно и дълбоко спокойствие за ума и сърцето. Значително повече от краткотрайния ефект от прочетена книга или посетен семинар за личностно развитие.

За да приложа в едно цяло натрупаното през годините знание, включих в сесия ИН йога начини за пречистване на петте сетива. Това се оказа уникален начин за освобождаване на емоционални блокажи, преработване на негативни мисловни модели и най-вече за събуждане на осъзнато живеене в пълноценна радост от ежедневието. Практиката ненатрапчиво активира шестото чувство – интуицията, вътрешния глас. Също така започваме да получаваме по нов начин информация за живота си, след като сме рестартирали сетивността си. Плюс това по време на сесията ви очаква обичайното за ИН ЙОГА освежаване на енергийните канали и омекотяване на физическото тяло. 

Започваме с изключване на сетивата и потапяне в тишина и пустота. След това едно по едно включваме петте ни сетива наново, за да събудят по естествен начин шестото чувство. Един прекрасен подход, в който без много, много философстване да въздействаш на дълбоко телесно и емоционално ниво.


ИН йога на петте сетива включва: 

  1. Звукотерапия и работа с гласа, като премахва нездравословните звуци от физическото и енергийното тяло;
  2. Ароматерапия като въздейства със специално подбрани ухания. 
  3. Кристалотерапия, която освен, че зарежда с енергия от камъните, активира и най-малко използваното сетива – осезание чрез допир. 
  4. Пътят на чая за изостряне на вкуса 
  5. Мандалотерапия за вдъхновение на очите.