2500 години по-късно

Най-смелите хипотези за произхода на траките ни водят за ръка към митичната Атлантида. Според алтернативни историци, екстрасенси и контактьори голям брой жители от изчезналия под водите на световния океан континент са се усетили на време за катастрофата. Те стегнали бохчите си със знания и успели да се спасят от чудовищната катастрофа. Част от тях достигат Балканите. Осъзнали колко богата и красива е тази земя, те се заселват тук. По-късно древногръцките хроники ги наричат траки. Племена, които са се славели в древния свят като вещи в лечебното изкуство, бялата и черната магия. Тракия упорито се споменава в като люлка-кърмилница на рядко надарени и вещи лечители, които прилагат изкусно освен многобройните лечебни билки на своята земя и оригинални методи на целебно внушение. Произходът им се е слял с времето и само легендите разказват за отминалите времена. И днес със сигурност не може нищо да каже за произхода на траките и от къде идва високата им духовна и материална култура.

По същия начин пет години след откриването на забележителния тракийски храмов комплекс край село Старосел въпросите около него остават неразрешени. Загадка за археолозите е все още чии са гробните могили наоколо, бесите или одрисите са живеели по тези места, кой е бил великия тракиец, погребан в кръглата зала на Староселския храм и дали изобщо там е имало погребение? Защо веднъж изграден и функционирал може би повече от столетие, този храм, както и другите наоколо са били затрупани и като че ли забравени? Очевидната комбинация на внушителна природа, особена енергия, витаещи духове на славни царе и герои и древната жреческа традиция са направили този район един от най-значимите култови центрове на Древна Тракия.

Тракийският култов комплекс край село Старосел е световно признато археологическо откритие за 2000 година. но и откритата вана за вино за пореден път показва, че траките не са случайни, а са ползвали тази опияняваща вълшебна течност в ритуалите си и виното е било част от тяхното ритуално ежедневие. Виното се произвежда в земите ни с традиции, предавани от поколение на поколение, повече от 3 600 години… Българските вина – Божествен дар, прославил още в древността нашите деди по всички краища на света.

Ако съм предизвикал интереса ви единственото, което остава, е да стигнете до това изключително място и да видите какво е останало от него. Село Старосел се намира.до град Хисаря. По пътя от Пловдив за Карлово в село Иван Вазово има отбивка в ляво. Няма как да не я видите! За щастие вече има големи кафяви табели, които упътват към най-забележителните туристически обекти по пътищата на страната. Продължавате след Хисаря към Старосел и над селото могилата се вижда от пътя. Доскоро, за да се стигне до тракийската пирамида си беше цяло приключение, но вече е завършен пътят до могилата и е направен паркинг. По пътя има отбивки до останките на други храмове.

Много добре идва обширната беседа на дружелюбните екскурзоводки, които са там до 17 часа. Първо те водят през парадното стълбище, направено от жълти каменни блокове. Влиза се и в голямото куполно пространство, което е било високо 10 м. В задната част на пирамидата е открита каменна вана с останки от вино. Тя е поредното доказателство за важната роля на виното за тракийската цивилизация. В култа към Залмоксис опиянението е било първата стъпка към осъзнаването на божественото.

Храмът е разположен на място, от където се вижда цялото тракийско поле като на длан, зад пирамидата е най-високата част на Средна Гора. Планината е вдигнала върховете си за защита и уют на жреческия хълм. Такова място не би могло да се пропусне от траките. Те са усещали силата по такива свещени места. Застанал пред такава красота стига само да пуснеш въображението си на свобода и загърбил научните знания и рамки може да видиш светещи картини. Колко ли утрини местните траки са посрещали Слънцето от високите канари? Те са отправяли своите молитви, вдигнали ръце към светилото. Долу на по ниските склонове са били свещените скали и дървета, а от пазвите на  планината извирали ручеи, които се сливали в блестящата като току-що излято сребро река. Това място излъчва особена естествена аура, наситено е с положителна енергия и е изключително благоприятно за провеждане на медитация.

Факт е, че много посетители сами твърдят, че вътре в голямото куполно помещение изпитват особени усещания, някой ги е изпълнило спокойствие и хармония, но са много повече хората, които изпитват необяснимо притеснение, внезапно главоболие и световъртеж.

Казват, че вътрешността на храма те облива с чист енергиен поток и хората с много прегрешения и емоционални проблеми не могат да се задържат за дълго. Силното енергийно излъчване на това място се чувства от всички, най-много го усещат екскурзоводките и често изпитват необяснима умора и отпадналост.

Популярността на тракийския култов комплекс край Старосел расте от ден на ден. Една от вдъхновените лечителки посетили Големия куполен храм твърди, че в собствените й видения изплувала дълга върволица от пътници и кервани от каруци отправили се с последна надежда към свещените олтари и прорицалища в полите на Средногорието.